Jak podat výpověď stávajícímu dodavateli energií: Praktický průvodce

12. srpna 2024

Při změně dodavatele je třeba ukončit vztah se stávajícím dodavatelem energií. Standardně je třeba podat výpověď a to i v případě, že máte smlouvu na dobu určitou. 

Nejčastěji výpověď stávajícímu dodavateli zajistí na základě plné moci vámi vybraný nový dodavatel. Tuto možnost velmi doporučujeme využít. Nový dodavatel si pohlídá termíny a zajistí dobře návaznost nové dodávky. Není to však nutnost a výpověď si můžete zajistit sami - jen je třeba se s novým dodavatelem dobře dohodnout, aby nebyla podána 2x. 

Pokud jste se rozhodli změnit dodavatele energií a podáváte výpověď stávajícímu dodavateli sami, je důležité postupovat správně a včas, aby nedošlo k nežádoucím komplikacím. Tento návod vám pomůže krok za krokem zvládnout celý proces.

Krok 1: Stažení formuláře pro výpověď

V první řadě si stáhněte formulář pro výpověď od vašeho současného dodavatele. Většina dodavatelů má tento formulář dostupný na svých webových stránkách. Pro vaše pohodlí jsme připravili odkazy na nejčastější dodavatele spolu s vyplněnými vzory:

Pokud váš dodavatel není mezi uvedenými, můžete využít univerzální vzor výpovědi.

Krok 2: Shromáždění potřebných informací

Pro vyplnění výpovědi budete potřebovat informace, které najdete na vaší faktuře:

Najdete v části vyúčtování označené "A" (hlavní přehled):

  • Číslo zákazníka
  • Číslo smlouvy
  • Informace o současném dodavateli (název, sídlo, IČO)

Najdete v části vyúčtování označené "B" (podrobné vyúčtování):

  • Číslo zákazníka
  • Číslo smlouvy
  • Číslo elektroměru/plynoměru
  • EAN/EIC

Krok 3: Termíny pro podání výpovědi

Je důležité dodržet správné termíny, aby se změna dodavatele uskutečnila bez problémů:

  • Smlouva na dobu neurčitou: Výpovědní lhůta je 3 měsíce, která začíná běžet od začátku následujícího měsíce po podání výpovědi. Příklad: Podáte-li výpověď 29. srpna, lhůta běží od 1. září do 30. listopadu, s novým dodavatelem budete spojeni od 1. prosince.
  • Smlouva na dobu určitou: Výpověď je nutné podat nejpozději 20 dní před koncem smluvního závazku. Příklad: Pokud vám smlouva končí 15. září, je nutné podat výpověď nejpozději 26. srpna. Výpověď podejte k poslednímu dni vašeho závazku u stávajícího dodavatele (viz informace na faktuře v textové části C).

Pozoz! U dodavatele MND jsou smlouvy vždy na dobu neurčitou. Některé mají závazek, ale platí u nich potřeba tříměsíční výpovědní lhůty. Pokud tedy např. končí závazek na konci června 2025, musí zákazník podat výpověď během března 2025 a pak ke konci června u MND skončí. 

Krok 4: Kam zaslat výpověď

V některých případech můžete podat výpověď přes zákaznický portál stávajícího dodavatele, v jiných případech ji musíte zaslat e-mailem. Zde jsou kontakty na nejčastější dodavatele:

Text e-mailu:

Předmět: Výpověď smlouvy pro odběrné místo EAN/EIC [vaše číslo]

Text e-mailu:

Dobrý den,

v příloze tohoto e-mailu zasílám výpověď smlouvy na dodávku energií pro odběrné místo s identifikátorem EAN/EIC [vaše číslo]. Prosím o potvrzení přijetí výpovědi a zaslání akceptace.

Děkuji za spolupráci a přeji hezký den.

S pozdravem,
[Vaše jméno]
[Vaše kontaktní údaje]

Krok 5: Potvrzení výpovědi od dodavatele

Dodavatel by vám měl potvrdit přijetí výpovědi během několika dní. Toto potvrzení je důležité předat co nejdříve vašemu novému dodavateli. Pokud potvrzení neobdržíte, doporučujeme dodavatele urgovat, aby nedošlo k prodloužení smlouvy.

Na co si dát pozor

Nepřidávejte žádost o demontáž měřidla: Někteří dodavatelé mají ve formuláři tuto možnost, ale pro běžnou změnu dodavatele to není nutné.

Výpověď se sankcí: Pokud zvažujete ukončit smlouvu před koncem fixní smlouvy, může to být spojeno se sankcí. V takovém případě postupujte podle článku Jak ukončit smlouvu na dodávku energií se smluvní sankcí.

Tento průvodce vám pomůže zvládnout změnu dodavatele energií bez stresu a komplikací. Pokud narazíte na problémy nebo budete potřebovat další pomoc, neváhejte se obrátit na Skautskou energii. Jsme tu pro vás!

Mohlo by vás ještě zajímat

Získali jsme další výhodnou elektřinu z aukce i pro nové zájemce!

Získali jsme další výhodnou elektřinu z aukce i pro nové zájemce!

Máme skvělou zprávu! I přesto, že letošní letní aukce na elektřinu je za námi, podařilo se nám zajistit vítězný aukční produkt s dodavatelem Yello v omezeném množství i pro další zájemce, kteří se do aukce nestihli nebo nemohli zapojit. A co je ještě lepší – jde o mimořádně výhodnou nabídku s dvouletou pevnou cenou.

Aukce Skautské energie dopadla pro zákazníky výborně

Aukce Skautské energie dopadla pro zákazníky výborně

"Letošní aukcí bylo dosaženo výborných cen, které jsem ani nečekal s ohledem na dění na trhu, na zvyšování cen na burze." uvádí ve svém hodnocení nezávislý odborný server TZB info, který se dlouhodobě věnuje úsporám v oblasti energetiky.

Jak optimálně využít výhody aukce Skautské energie s vaší fotovoltaikou: Praktický návod pro majitele FVE

Jak optimálně využít výhody aukce Skautské energie s vaší fotovoltaikou: Praktický návod pro majitele FVE

Tento článek vám pomůže zorientovat se v možnostech, jak správně postupovat, pokud máte fotovoltaickou elektrárnu (FVE) a řešíte výkup přebytků. Doporučujeme využít jednoduché řešení Yello "Férová baterie", není to však jediná možná volba, kterou máte.