Jak ukončit smlouvu na dodávku energií se smluvní sankcí. Praktický průvodce

12. srpna 2024

Ukončení smlouvy na dodávku energií před uplynutím sjednané doby závazku je závažný krok, který obecně nedoporučujeme. Smlouvy by měly být dodržovány, protože se na nich obě strany dohodly a protože jejich předčasné ukončení je obvykle spojeno s finančními sankcemi.

Nicméně chápeme, že v určitých situacích může být pro zákazníka výhodné změnit dodavatele i přes smluvní pokutu. Jak to bezpečně zařídit?

Pokud jste si vyhodnotili, že ukončení stávající smlouvy a přechod k jinému dodavateli je pro vás výhodnější i přes možné sankce, postupujte podle následujících kroků.

Krok 1: Ověření smlouvy a podmínek sankce

Nejdříve si pečlivě prostudujte vaši smlouvu, zejména část týkající se předčasného ukončení. Zjistěte, jaká je výše smluvní sankce a za jakých podmínek lze smlouvu ukončit.

Krok 2: Příprava oznámení o ukončení smlouvy

Připravte oznámení, ve kterém informujete stávajícího dodavatele o vašem záměru ukončit smlouvu ke konkrétnímu datu, s tím, že jste připraveni uhradit případnou smluvní sankci. V tomto případě se nepodává "výpověď", se kterou jsou spojeny různé zákonné a smluvní lhůty. 

Můžete použít následující vzor e-mailu, který jen upravíte o vaše konkrétní údaje. 

Vzor oznámení o ukončení smlouvy při fixním závazku:

Předmět: Oznámení o ukončení smlouvy k odběrnému místu EAN/EIC [vaše číslo]

Text e-mailu:

Dobrý den,

tímto vás informuji, že požaduji ukončit smlouvu na dodávku energií k odběrnému místu s identifikátorem EAN/EIC [vaše číslo] ke dni [datum ukončení smlouvy]. Jsem si vědom/a, že ukončení smlouvy před uplynutím sjednané doby může být spojeno se smluvní sankcí, a jsem připraven/a tuto sankci uhradit.

Prosím o brzké potvrzení přijetí tohoto oznámení a sdělení případných dalších kroků, které je potřeba učinit k řádnému předčasnému ukončení smlouvy.

Děkuji za spolupráci a přeji hezký den.

S pozdravem,
[Vaše jméno]
[Vaše kontaktní údaje]

Krok 3: Odeslání oznámení

Oznámení můžete zaslat e-mailem nebo prostřednictvím zákaznického portálu, pokud to váš dodavatel umožňuje. Zde jsou kontaktní e-maily na některé z nejčastějších dodavatelů:

Krok 4: Předání akceptace novému dodavateli

Jakmile obdržíte od stávajícího dodavatele akceptaci vašeho oznámení o ukončení smlouvy, je nutné toto potvrzení co nejdříve předat novému dodavateli, aby mohl zajistit plynulý přechod a zahájení dodávky energií ke dni následujícímu po dni, ke kterému jste zajistili ukončení u stávajícího dodavatele.

Krok 5: Co dělat, když nový dodavatel podává výpověď za vás

Pokud jste dali plnou moc novému dodavateli, aby podal výpověď za vás, a vy máte stále platný závazek, může se stát, že stávající dodavatel výpověď zamítne. V takovém případě vás nový dodavatel kontaktuje a bude potřebovat vaše potvrzení, že trváte na předčasném ukončení smlouvy i přes sankci.

Na základě tohoto potvrzení se nový dodavatel znovu obrátí na stávajícího dodavatele s žádostí o ukončení smlouvy. Tentokrát by mělo být ukončení akceptováno. Případně s potvrzením zajistí nové dodávky k danému datu přímo u Operátora trhu (OTE). 

Závěr

Ukončení smlouvy před uplynutím závazku je krok, který byste měli pečlivě zvážit. Doporučujeme, abyste se nejprve pokusili najít jiné řešení, které by nevyžadovalo platbu sankce. Pokud se však rozhodnete pro předčasné ukončení, postupujte podle uvedených kroků, abyste minimalizovali rizika a zajistili hladký přechod k novému dodavateli.

Zároveň je třeba dodat, že na předčasné ukončení smlouvy nemá většinou zákazník nárok a může se setkat s tím, že stávající dodavatel jeho záměr neakceptuje. Pak je vhodné pokusit se s dodavatelem ještě jednat, případně se poradit o možnostech s novým dodavatelem. Ten má výše popsané možnosti (požádat na OTE).  

Pokud potřebujete další pomoc nebo máte specifické otázky, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu, abychom vám pomohli s co nejhladším přechodem.

Mohlo by vás ještě zajímat

Získali jsme další výhodnou elektřinu z aukce i pro nové zájemce!

Získali jsme další výhodnou elektřinu z aukce i pro nové zájemce!

Máme skvělou zprávu! I přesto, že letošní letní aukce na elektřinu je za námi, podařilo se nám zajistit vítězný aukční produkt s dodavatelem Yello v omezeném množství i pro další zájemce, kteří se do aukce nestihli nebo nemohli zapojit. A co je ještě lepší – jde o mimořádně výhodnou nabídku s dvouletou pevnou cenou.

Aukce Skautské energie dopadla pro zákazníky výborně

Aukce Skautské energie dopadla pro zákazníky výborně

"Letošní aukcí bylo dosaženo výborných cen, které jsem ani nečekal s ohledem na dění na trhu, na zvyšování cen na burze." uvádí ve svém hodnocení nezávislý odborný server TZB info, který se dlouhodobě věnuje úsporám v oblasti energetiky.

Jak optimálně využít výhody aukce Skautské energie s vaší fotovoltaikou: Praktický návod pro majitele FVE

Jak optimálně využít výhody aukce Skautské energie s vaší fotovoltaikou: Praktický návod pro majitele FVE

Tento článek vám pomůže zorientovat se v možnostech, jak správně postupovat, pokud máte fotovoltaickou elektrárnu (FVE) a řešíte výkup přebytků. Doporučujeme využít jednoduché řešení Yello "Férová baterie", není to však jediná možná volba, kterou máte.